16 Maj
För ett par veckor sedan registrerade Su-Ping Burman sitt nya bolag PingWise AB.

Full fart framåt för PingWise

I höstas genomförde Su-Ping Burman startup-programmet ISA. Sedan dess har det hänt mycket; start av det nya bolaget, flera sålda installationer och nyligen blev hon inbjuden till regeringen för lanseringen av Belysningsutmaningen – där hennes företag presenterades som en av aktörerna i utmaningen.

Su-Ping Burman har sina rötter i Kina och kom till Sverige för 26 år sedan. Genom ett gemensamt projekt med Kina kan hon i dag erbjuda ett smart belysningssystem som skapar både trygghet, bättre ljus och som är mer energieffektivt. Nu har hennes innovation, som förenar kinesisk teknik med svensk innovation och design, börjat användas runt om i Värmland.

– Redan 2009 såg jag ett behov av den här typen av produkter i Sverige, eftersom det inte fanns så många energieffektiva LED-belysningssystem här. Den tekniska lösningen fanns redan i Kina, den var bara inte anpassad till svenska och nordiska förhållanden, berättar Su-Ping Burman.

Su-Ping_Energiminister

Vid regeringsbesöket träffade Su-Ping Burman bland annat Sveriges energiminister Ibrahim Baylan. Foto: Su-Ping Burman

Vill minska resursslöseriet

2013 inledde Su-Ping ett gemensamt projekt med Kina och hittade ett sätt att göra verklighet av sina idéer, där hon kunde skapa goda förutsättningar för Sverige och Kina att förena sina kunskaper.

Förutom att ta fram ett bra belysningssystem fanns det en sak till som Su-Ping önskade uppnå med projektet.

– Jag vill minska resursslöseriet. Sverige får svårt att konkurrera med de tekniska lösningar som utvecklas i Kina, precis som Kina får svårt att konkurrera med Sverige i innovation och design. Därför är vore det resursslöseri att inte förena dessa två. LED-belysningen skapar goda förutsättningar för nya innovativa lösningar som sparar energi.

I dag finns belysningssystemet installerat i Storfors, på Råtorp och ett testsystem i Hagfors.

Su-Ping_sortfors_webb

I ett elljusspår i Storfors är PingWises belysningssystem installerat och i bruk.

Ska bli en självklar aktör på marknaden

Under det sista året har det hänt mycket för Su-Pings verksamhet. I julas avslutade hon sina 100 dagar i startup-programmet ISA och nyligen registrerade hon sitt nya bolag PingWise.

– Det sista året har utvecklat mig som entreprenör något oerhört, där har ISA spelat en viktig roll. Genom ISA har jag också börjat våga tänka stort och mer affärsmässigt.

Med nya kunskaper och nytt bolag har Su-Ping en tydlig målbild dit hon vill.

– Om fem år är mitt belysningssystem en självklar aktör på marknaden, jag har flera anställda, en hög omsättning och är redo för internationell marknad, avslutar Su-Ping.

 

 

Vill du veta mer om ISA klicka här.

 

Text & foto: Victoria Österberg