14 Jun
Mikael Hveem, vd för Corner Vending & Partners, presenterar matautomatekn Entibi 2.0 för hyresgäster på Innovation Park.

Inova-företag erbjuder ny måltidslösning

En matautomat som erbjuder både varm och närproducerad mat till ett bra pris på bara ett par minuter. Snabbt, enkelt och tillgängligt. Inova-företaget Corner, numer Corner Vending & Partners AB, har tagit fram en ny måltidslösning – och första installationen finns på Innovation Park.

Corner satt i Inovas inkubator mellan 2004 och 2005, då Inova bedrev sin verksamhet på Park 124. Det har gått 10 år sedan dess, men drivkraften att göra verklighet av affärsidén är fortfarande lika stark. Nu har Corner bytt namn, flyttat till Innovation Park och i fredags var det äntligen dags för premiärvisningen av företagets matautomat Entibi 2.0.

Idén till automaten föddes redan 2004 när en av grundarna stod och tittade på ungdomar som skulle träna på Löfbergs lila arena och tänkte ”tänk om det kunde finnas bra, varm mat som de kunde äta före och efter träningen istället för en kexchoklad”. Kort därefter började jakten efter lösningen. När man efter en tids sökande inte kunde hitta något färdigt exempel på marknaden bestämde sig Corner för att försöka bygga sin egen matautomat.

– Vi kom inte riktigt ända fram, de tekniska utmaningarna var för stora och pengarna räckte inte ända fram till en bra automat, berättar Mikael Hveem, som tog plats i Corner 2005 och som i dag är den som samordnar verksamheten i det nya bolaget, Corner Vending & Partners.

Nedläggning och nysatsning

2009 försatte bristen på finansiering Corner i konkurs, men att lägga ner fanns inte på kartan. Istället valde några envisa entreprenörer köpa konkursboet med ambitionen att ta fram en matautomat version 2.0.

– vi tog fram en ny kravspecifikation utifrån de erfarenheter vi skaffat oss under de fem åren och började se oss om huruvida det fanns någon automat på marknaden som uppfyllde dessa. Det gjorde det inte då och vi hade inte finansiering för att börja utveckla igen. Marknaden fanns där så vi fortsatte att leta och fundera, säger Mikael Hveem.

2014 kom genombrottet. Efter år av målmedvetet sökande hittade man äntligen en matautomat i Asien.

– Automaten var som gjord efter vår specifikation. Vi spårade den till Italien där den tillverkas och tog kontakt med den lilla firma som startade ungefär samtidigt som Corner (omkring 2004) och som nu, alltså 10 år senare hade lyckats med att få fram en automat som var nära nog perfekt.

Efter ett par justeringar och en del arbete kring rättigheterna närmade Corner Vending & Partners sig möjligheten att kunna erbjuda sin matautomat på den svenska marknaden. I början av 2016 fick de äntligen hem sin första demomaskin som, sedan en vecka tillbaka, förser gästerna på Innovation Park med närproducerade måltider, snabbt och enkelt.

Corner_4

I dag finns det fyra närproducerade rätter att välja mellan.

Tipsare och säljbonusar

Med en första installation gjord hoppas Corner Vending & Partners nu att försäljningen ska ta fart.

– Nu skall vi börja marknadsföra automaten på allvar och vi börjar i närområdet för att skaffa oss 100 procent kunskap om varje detalj och vad som fungerar bra och vad vi kan utveckla och göra bättre.

För att få fler att få upp ögonen för Entibi har företaget valt att ta hjälp – av andra företagare.

– Vi kommer snart ut med ett erbjudande om att den som ger oss tips om var, till vem, vi kan sälja en automat erhåller en ”säljbonus” om några tusenlappar. Exakta beloppet är inte klart än men tips som leder till affär belönar vi. Det är alltså bara för alla på Innovation Park att börja se sig omkring och sälja. En extra slant in i sina företag är väl inte så tokigt? säger Mikael Hveem.

Grundtanken är att flera matautomater i närområdet kommer underhållas av Corner Vending & Partners, medan det i andra delar av landet, och i andra länder i första hand kommer handla om uthyrning av matautomater där de som hyr själva får stå för innehållet. Men hur det verkligen kommer se ut är inte hugget i sten.

– Kanske blir det så ändå att vi tar på oss en bredare roll och skapar värde i fler led. Vi har inte stakat ut varje detalj i vår expansion. Det vi vet är att det finns ett stort behov på marknaden av en sådan är automat och att vi numera har en produkt som passar perfekt.

Nyfiken på Entibi? Kontakta Mikeal Hveem för mer information och hur du gör för att hyra en matautomat.
Melja – mikael.hveem@corner.se

Text & foto: Victoria Österberg