14 Apr
Grundarentreprenörerna i AB Värmland.

Nysatsning på framtidens entreprenörer

Det entreprenörsdrivna initiativet AB Värmland ska vara med och skapa förutsättningar för morgondagens värmländska entreprenörer. Hur? Jo, genom att låta entreprenörer tävla om aktiebolag laddade med 50 000 kronor samt erbjuda både mentorskap och ett värdefullt nätverk

– Vi som gör det här gör det utan vinstintresse, det är bland annat det som skiljer det här från riskkapital, säger Lars Wingefors, som är en av de tolv grundarentreprenörerna.   

AB Värmland har hämtat mycket av idén från AB Jämtland som drivit konceptet med stor framgång under många år. Och hittills har inte mindre än 16 aktiebolag skänkts. Nu öppnar de upp ansökan till AB Värmland och i oktober ska de tre första vinnarna utses. Helena Wiktelius, tidigare anställd hos Inova, är en av de tolv grundarentreprenörerna, hon projektleder även AB Värmland.

– Det är hjältar och goda förebilder som gör Värmland till en attraktiv plats att vara på. Entreprenörer är dagens hjältar och jag vill ge fler talangfulla hjältar en chans att förverkliga sin dröm och starta eget företag, berättar Helena Wiktelius.

I dag finns det många offentliga aktörer för att skapa tillväxt.

– Det som skiljer den här idén från andra är att vi inte ställer några krav på till exempel innovationshöjd, här handlar det mer om hur mycket entreprenören är villig att lägga ner och offra för att lyckas, säger initiativtagaren Henrik Lindh från PwC.

För att vara med och tävla krävs en ansökan där man presenterar på vilka sätt man är rätt person för att driva företag och vilken business man vill starta upp. Alla som har en affärsidé, stor som liten är välkomna. För att presentera din företagsidé kan idébäraren skicka ett mail via hemsidan. Eftersom projektet lägger stor vikt vid människan bakom idén finns det även möjlighet att träffa AB Värmland. Några av grundarentreprenörerna kommer tillsammans med en jury besöka följande orter; I maj: Pitchmöten Arvika, Karlstad, Filipstad. I juni: Pitchmöten Kristinehamn, Säffle, Sunne.

Många anledningar att engagera sig

Varför grundarentreprenörerna tror på den här idén har både att göra med projektets utformning och kanske en hel del med att deras hjärtan klappar för entreprenörskap.

– Alla goda saker behövs, och det här är en god sak. Vi på SMA Mineral tror på människor och vi tror på entreprenörskap, därför är vi självklart med, säger Daniel Juvél, vd på SMA Mineral.

– Det här är ett fräscht initiativ där vi företagare går samman och gör det här tillsammans. Jag älskar när det blir verkstad och inte bara en pappersbunt, vi kommer skapa fler aktiebolag i Värmland, säger Christer Johansson, handlare på Ica Maxi Bergvik.

Nu hoppas de att fler entreprenörer ska engagera sig i projektet och vara med och skapa möjligheter för framtidens entreprenörer.

– Man behöver inte vänta på att Helena ringer upp och frågar om man vill vara med, man kan faktiskt lyfta luren och ringa henne också, säger Åsa Klevmarken från Elvenite.

Här är de tolv grundarentreprenörerna:

Daniel Juvél-SMA Mineral
Daniel Höglund Werngren-AffärsIT
Christer Johansson-Maxi Ica Stormarknad
Helena Wiktelius- Helena Wiktelius AB
Lars Wingefors-Wingefors Invest
Åsa Klevmarken-Elvenite
Fredrik Berghel-Inission
Jonas Askås-Askås
Magnus Jansson- Woodlite
Mikael Kring-Ica Hagahallen
Patrik Lindahl – Ataco
Curt Pehrson – Wermtec

 

Läs mer om AB Värmland och ansök i dag! Klicka här.

Text & foto: Victoria Österberg