Off2off tog hem andrapriset i den nationella SKAPA-finalen

Inovas inkubatorföretag off2off blev igår andrapristagare vid utdelningen av SKAPAs utvecklingsstipendium vid en ceremoni i Stockholms konserthus. Fredrik Östlin, grundare och vd, fick 75 000 kronor för sin webbaserade tjänst för förmedling av funktionella överskott, det vill säga saker som är för bra för att kastas, främst i offentliga verksamheter.

I våras delades det regionala SKAPA-priset ut där off2off vann vilket säkrade en plats i den nationella finalen som alltså avgjordes igår. Det var en glad Fredrik Östlin som tog emot andrapriset.

– Det här är ganska stort och jag hade inte räknat med att det skulle gå så bra. Det är en bekräftelse på allt det jag gör, säger Fredrik.

Off2off tog plats i Inovas inkubator i slutet av 2011 och sedan dess har det hänt en hel del. Han har bland annat sålt in sin tjänst till en av Sveriges största kommuner, Malmö Stad. Förra året deltog han också i RAMP där han fick möjlighet att visa upp sin tjänst inför en stor publik.

– Att komma på andraplats var mycket bättre än min målsättning men det här gjorde jag inte ensam. Inova har en stor del i det här, säger Fredrik.

Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris blev Ulrik Beste, med Peter Vikner och Martin Nilsson som medsökande, från Uppsala län. De har utvecklat ett material som lämpar sig för friformning i 3D skrivare av komplicerade detaljer med stor nötningsbeständighet.

Bakom Sveriges största uppfinnarpris, SKAPA Utvecklingsstipendium, och Innovationsgalan står stiftelsen SKAPA. Syftet med utmärkelsen är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer och är en satsning av VINNOVA.

– Ett bra klimat för uppfinnare är viktigt för Sveriges framtid och SKAPA Utvecklingsstipendium delas ut för att stödja uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden, säger Mats Olsson, ordförande för stiftelsen SKAPA.

Text: Liza Jacobsson