29 Jan

Tänk nytt och gör Bättre Affärer

På onsdagen arrangerade Bättre Affärer den andra av tre träffar i seminarieserien Tillväxt på lika villkor. Seminarierna arrangeras tillsammans med Inova och Cerut* för att ge kvinnor kraft att satsa på sina innovationer.

Det är den lilla förändringen som gör den stora skillnaden. Det var budskapet på onsdagens seminarium där ett 50-tal företagare hade samlats för att lyssna på entreprenörerna Annelie Brolinson, Hemcheck, Linda Janliden Resare, Inhiberia AB och Billy Södervall, Bactiguard. Erik Wästlund, forskare vid Cetrum För Tjänsteforskning vid Karlstads universitet, inledde seminariet med att besvara frågan vad en innovation egentligen är.

Att se sin idé som en innovation, våga tro på den och sedan starta företag utifrån den – det är en utmaning som Anette Rhudin, projektledare för Bättre Affärer möter dagligen i sitt arbete.

– Många tror att det krävs en avancerad och komplex idé för att räknas som en innovation. Men ofta är det en liten förändring i en befintlig vara eller produkt som gör enorm skillnad – och det är också en innovation, understryker Anette Rhudin.

Inspirera varandra
Genom att lyfta fram innovatörer som har tagit tillvara sina idéer och nu driver företag vill Anette avdramatisera innovationsbegreppet och inspirera andra att förverkliga sina företagsdrömmar.

– Det har varit en tuff resa med både med- och motgångar, men jag har lärt mig oerhört mycket. Att möta människor i stödorganisationer som Almi, Vivan och Inova, och ta del av deras råd och frågeställningar har varit mycket värdefullt för mig, berättade Linda Janliden Resare som har startat Inhiberia AB.

Billy Södervall, kemiläraren vars metod nu kan hindra sjukhussjukan, har lång erfarenhet av hur det är att vara innovatör och entreprenör inom medicinteknik.

– Uthållighet och drivkraft är avgörande för att lyckas, sa Billy. Du måste våga tro på din idé när ingen annan gör det. Det värsta jag vet är när någon säger att det aldrig går.

 

Sista seminariet i serien Tillväxt på lika villkor hålls den 13 mars och temat då är ”Kluster och kvinnor”. Även detta seminarium äger rum i Ägget, Karlstads universitet kl. 12.00-15.00. Läs mer om nästa seminarie här. »

Bättre Affärer är en insats för att främja kvinnors företagande. Läs mer här. »

*Centrum för forskning om regional utveckling, vid Karlstads universitet. Ceruts uppgift är att skapa och sprida kunskap om regional utveckling, hållbar tillväxt och attraktiv livsmiljö. Centrumet verkar i samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig verksamhet.

 

Bild ovan: Dagens föreläsare fr v Annelie Brolinson, Hemcheck, Linda Janliden Resare, Inhiberia AB och Billy Södervall, Bactiguard och Erik Wästlund, Cetrum För Tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

Text & foto: Hanna Wirdegård