23 Jun
Ett glatt examensgäng tillsammans med delar av stödsystemet. På bilden syns; Christer Nersjö, Magnus Albinsson (Affärsrådgivare), Henrik Smedberg, Jeanette Köster (Almi), Klaid Talisaar, Britt Lööv (Inova), Gunn Axelsson, Martin Bergstrand (Almi), Leila Andersson (Inova). Saknas på bilden gör Olle Claesson.

100 dagar accelerator avklarade

Igår var det examensdags för entreprenörerna i Inova Startup Accelerator. Under 100 dagar har de vänt och vridit på sina affärsidéer, något som gett utdelning.
– Det är häftigt att se hur långt man kan komma på 100 dagar. Vårens deltagare har slitit hårt, något som gjort att deras idéer verkligen tagit fart, säger Leila Andersson, projektledare.

Avslutnin_2

Det var med stod glädje som Leila Andersson, projektledare för ISA, delade ut de förtjänstfulla diplomen.

Under Inova Startup Accelerator får deltagarna utmana sina affärsidéer, samtidigt som de får verktygen för att ta dem framåt – och närmare marknadsintroduktion.

Det var något slitna, men nöjda entreprenörer, som igår firades med tårta, blommor och diplom.

– Vi hade nog jobbat lika hårt för vi tror på vår idé, men vi hade inte stått där vi står i dag om vi inte deltagit i ISA. Vi hade helt enkelt missat viktiga tårtbitar som behövs för att kakan ska kunna bli hel, berättar Henrik Smedberg, som deltagit med Mundati som utvecklar innovativa hållbara hygien och sanitets-lösningar.

– Vi har fått lära oss att man inte får vara rädd för att skruva, vända och vrida på sin idé, och ibland behöver man faktiskt ”kill your darlings”, fortsätter Christer Nersjö.

För Gunn Axelsson började resan med att hon fick beviljat förstudiemedel från Almi, något som sedan tog henne till ISA.

– Nu efter ISA har jag en tjänst som jag kan stå för, så nu är det bara dags att vässa armbågarna och gå ut och köra, berättar Gunn, som deltagit med Mindo, en webbportal som ger personer med speciella behov en möjlighet att snabbt och enkelt få information om det ställe de skall besöka.

Avslutning_3

Förutom handledning och nya verktyg att använda framhåller alla deltagare gruppens betydelse. ”Alla har engagerat sig i varandras case och den feedbacken har varit väldigt värdefull” berättar Gunn Axelsson, Mindo.

Hattarna på

ISA avslutas alltid med en pitch-utmaning genom att deltagarna får genomföra en VCF, Value creation forum. Där får det, med hjälp av handplockade åhörare, öva på att förmedla sitt värdeerbjudande under en fyra minuter lång pitch. Eventet bygger på övning och feedback, något som gör att den tredje och sista pitchen ofta blir en fullträff – den här gången var inget undantag.

– Nu känns det som man har en bra pitch för alla olika sammanhang, från 30 sekunder till 30 minuter, säger Klaid Talisar, som deltagit med Infid, en universal plattform för butiker och konsumenter med fokus på relationslösningar inom handel och tjänstekommunikation.

VCF – i bilder

VCF_1

Hattarna symboliserar olika roller.

VCF_3

Olle Cleasson, Infid.

VCF_2

Gunn Axelsson, Mindo.

VCF_4

Henrik Smedberg, Mundati.

Examen – och lansering!

Förutom att det igår firades att deltagarna var i mål, fanns det en sak till att fira. Samma dag släppte nämligen ett Olle och Klaid, Infid, sin prototypsida och är nu redo att testas på riktigt.

– Det är nu vi ska börja jaga kunder på riktigt, berättar Klaid.

Även de andra deltagarna har spännande saker på gång. Henrik och Christer har en färsk Vinnova-ansökan inskickad och Gunn söker delägare som vill vara med i den fortsatta utvecklingen av hennes plattform.

 

Text & foto: Victoria Österberg