18 Sep
Erik Öhrner är en av Assorted Nuts grundare. Tillsammans med Magnus Jansson, Emil Cederman och Johan Krippo startade han bolaget med stöttning från Inova.

Assorted Nuts släpper mobilspel med supervarumärke

De träffades på Karlstads universitet, fyra studenter med ett gemensamt intresse och en drivkraft som tog dem till Inovas Inkubator – nu har de tecknat licensavtal med börsnoterade Sanrio och inom kort släpper de mobilspel med kändiskatten Hello Kitty.

I måndags kunde man läsa om Inovas alumniföretag Assorted Nuts i Dagens Industri. Med hjälp av namn som Electronic Arts och Lucas Arts tecknade de nyligen ett licensavtal med supervarumärket Hello Kitty. Något som lett till att de snart kan presentera freemiumspelet* ”Hello Kitty- World of friends”.

Redo att växa
Nu hoppas företagets chefer Erik Öhrner och Magnus Jansson att licensen med det kända varumärket ska bli deras språngbräda ut i världen. Men den här chansen uppstod inte av en slump. År av nätverkande, kontaktbyggande och hårt arbete ligger bakom. Och det var kontakter som öppnade upp för möjligheten att pitcha sin idé för det börsnoterade japanska miljardföretaget Sanrio.

– Animationsbranschen är en ganska liten bransch vilket gör nätverket och kontakter ännu viktigare. Via ett av våra vänbolag kom vi i kontakt med Sanrio, berättar Erik Öhrner operativ chef på Assorted Nuts.

Assorted Nuts jobbar mycket med att hitta karaktärer, karaktärsutveckling och storytelling. Och fast att det i dag finns cirka 50 000 Hello Kitty-produkter runt om i världen lyckades man hitta ett område med utvecklingspotential.

– Vi såg att varumärket var underutvecklat inom mobilvärlden och såg att vi kunde bidra, berättar Erik.


Hello_kitty_webb

Hello Kitty – World of friends bygger på en berättelse. Det gör att spelet skiljer sig från andra kända mobilspel som till exempel Candy Crush.

Ville göra långfilm

Allt började för drygt 13 år sedan när de fyra studenterna Magnus Jansson, Erik Öhrner, Emil Cederman och Johan Krippu från Karlstads universitet insåg att de delade samma stora intresse. De kallade sig själva för filmnördar. Men att starta bolag var inget de tänk på innan de fick tipset om att kontakta Drivhuset som i sin tur slussade dem vidare till Inova – kort därefter hade Assorted Nuts fått en plats i Inkubatorn.

– Från början ville vi bara göra långfilm, men hade ingen aning om vad som behövdes för att kunna göra det. Inkubatortiden var jätteviktig, både genom att vi fick coaching, en plats att vara på och att vi började bygga på vårt kontaktnät som vi har nytta av än i dag, berättar Erik Öhrner.

Åren i Inkubatorn la en god grund för företaget att växa på menar Erik som även lyfter den goda gemenskapen inkubatorföretagen emellan.

– Man lär sig otroligt mycket av att se andras verksamheter, även fast man är verksamma inom helt olika områden och driver helt olika bolag. Sen hade vi ju väldigt roligt, säger Erik, som menar att en av framgångsfaktorerna för att lyckas med sitt bolag är just det – att ha kul!

Två år i Inkubatorn, ett betydande kontaktnät och flera nya vänskaper senare sitter de nu här, redo att utmana några av de största spelen inom mobilspelssfären. Redan på tisdag sker en mjuklansering av spelet med start i Australien, Filippinerna och Nya Zeeland. Och 3 november kommer spelet lanseras fullt ut.

Det här är Assorted Nuts
Grundades i Karlstad 2002 i Inovas Inkubator då de hade animerad film som sin specialitet. De arbetar fortfarande med film och tv-serier, även om de i dag ser sig mest som ett spelbolag. Företagets huvudägare, som i dag äger cirka 50 procent av bolaget är: De fyra grundarna Magnus Jansson kreativ chef, Erik Öhrner, operativ chef, Emil Cederman, animatör och grafisk designer, Johan Kirppu samt Bo Landin, arbetande styrelseordförande. Bland styrelseledamöterna finns andra stora delägare däribland Per Johan Björnstedt, partner i riskkapitalbolaget Noor Capital, Nils-Magnus Nilsson, tidigare Ernst & Young, Bo Rydgren, chef för Seed Forums Sverigekontor och Hans Dyster-Aas länge verksam inom svensk finansindustri.

 

Text & bild Victoria Österberg
Animerad bild Hello Kitty: Assorted Nuts