Born Global ger Paperton unik chans att växa internationellt

Tillsammans med nio andra företag har Inovas alumniföretag Paperton valts ut till Born Global, ett program för ICT-företag* som snabbare vill nå tillväxt på den internationella marknaden. Fem av kursdagarna hålls seminarier, workshops och föreläsningar i riskkapitalmeckat Silicon Valley.

Born Global är ett företagsutvecklingsprogram som Innovationsbron, tillsammans med Center for Business Innovation vid Chalmers, står bakom. Programmet riktar sig till nystartade svenska ICT-företag med stor tillväxtpotential. Syftet är att företagen snabbare ska nå hög lönsamhet genom att hitta och utveckla skalbara affärsmodeller.

Inova nominerade det före detta inkubatorföretaget Paperton, som nu har antagits till programmet.

– Det är väldigt roligt att vi blev utvalda och får den här chansen. Vi har redan jobbat en tid med Lean och Customer Development (det arbetssätt som programmet bygger på) men nu får vi möjlighet att förfina processerna och fördjupa oss i varje del – och dessutom träffa, diskutera och jobba tillsammans med bl a Steve Blanks som är grundare till modellen, säger Nima Samimi, vd för Paperton.

Inspiration från Silicon Valley

Under en vecka i september kommer kursdeltagarna att besöka Silicon Valley där det hålls seminarier och workshops med företrädare från Stanford, lokala ICT-bolag och stora riskkapitalister.

– Sedan start har vi inspirerats av företagen i Silicon Valley. Att bara vara i den miljön kommer ge inspiration och motivation för lång tid framöver, säger Daniel Malmqvist, medgrundare och partnerchef.

– Vi kommer också att träffa riktigt tunga riskkapitalister, vilket är mycket värdefullt i det skede som vi befinner oss. Företagsklimatet där är unikt, säger Martin Nilsson, teknikchef.

Efter veckan i USA kommer deltagarna att ses kontinuerligt vid ett tiotal tillfällen för att fördjupa, mäta och följa upp arbetet. Vid varje kurstillfälle deltar svenska och internationella experter, med lång erfarenhet av företagsutveckling inom ICT-sektorn. Även serieentreprenörer och riskkapitalbolag, särskilt utvalda för att matcha de deltagande företagen, kommer att medverka i seminarier och workshops.

– Born Global är en ovärderlig chans att få utveckla Paperton tillsammans med erfarna entreprenörer och intresserade riskkapitalister, både på nationell och internationell nivå, säger Nima Samimi.

Kompetensutveckling även för affärsrådgivare

Utöver de utvalda företagen har tio coacher från Sveriges inkubatorer valts ut till programmet, däribland Magnus Albinsson på Inova.

– Kursen kommer öka vår förmåga att stötta Inovas företag till att vara väl rustade för att ta sig ut på den internationella marknaden, säger Magnus Albinsson. Vi får en större kunskap om företagsklimatet i USA och ett värdefullt kontaktnät med erfarna serieentreprenörer och riskkapitalister i både Sverige och Silicon Valley.

*ICT står för Information and Communication Technology

Text: Hanna Wirdegård