22 Mar

Försäljningen har lossnat för Consalus

Inovas inkubatorföretag Consalus, som säljer behållare för träspatlar inom vården, har mer än fördubblat sin försäljning sedan deras medverkan i RAMP förra året.

Consalus medverkade vid RAMP förra året och sedan dess har deras försäljning av Spatelomaten ökat markant. De har mer än fördubblat sin försäljning. Spatelomaten finns nu, i ett stort antal, på 27 vårdcentraler eller sjukhusavdelningar i Värmland. Behållaren är tillverkad i rostfritt stål och fästs på väggen. Den matar ut en spatel åt gången vilket gör hanteringen mycket mer hygienisk än när spatlarna förvaras i en mugg. Det här minskar bakteriespridningen vilket i sin tur kan leda till en reducering av vårdrelaterade infektioner.

Deltagandet i RAMP resulterade bland annat i en kontakt med en student från Affärshögskolan som under en tidsbegränsad period nu jobbar med sälj och marknad på Consalus. Han är en mycket bra resursförstärkning enligt Anders Kästel, vd på Consalus. Många av kunderna nappar på deras erbjudande om att kostnadsfritt prova en Spatelomat under en månad. Det, tillsammans med andra insatser, är något som har gett resultat.

– Det här känns mycket bra. Det är både roligt och meningsfullt att bidra till en förbättrad hygienisk standard inom vården. Att hitta effektiva försäljningsrutiner har varit en utmaning men det har fallit på plats nu, säger Anders.

Inovas affärsrådgivare Helena Wiktelius gläds åt framgången.

– Det är imponerande att Consalus har sålt så mycket via telefon och mail. Jag kan ju inte låta bli att undra hur försäljningssiffrorna sett ut om det funnits tid och resurser för också personliga möten, säger Helena.

Anders tycker att Inovas insatser är mycket värdefulla. Consalus har bland annat medverkat i en försäljningsworkshop där de jobbat med erbjudande, kundsegment och varumärke.

– Inova har genom veckovisa coachmöten varit lite av en katalysator och bidragit med kontakter och nyttiga tips inom främst försäljning, säger Anders.

Han ser positivt på framtiden eftersom kännedomen om deras företag och produkt börjar öka runt om i landet. Consalus håller också på att utveckla fler produkter inom vårdhygien och produktsäkerhet. De har nyligen tagit fram ett hygieniskt operationsbälte som nu är en färdig produkt. Payam Khalili, som också var med och grundade Consalus, är specialistläkare och har en inblick i hur vården bedrivs. Det är en av hörnstenarna i deras affärsidé, att kunna fånga upp nya idéer inifrån verksamheten, utveckla en produkt och sedan få ut den på marknaden.

Helena hoppas på att försäljningsökningen håller i sig och hon kommer fortsätta att jobba som affärsrådgivare för Consalus.

– Även om det är roligt att försäljningen har lossnat så kan jag inte säga att jag är nöjd. Man kan alltid sälja mer. Även om de kan det här nu så kommer jag att fortsätta att ge tips, råd och inspiration, säger Helena.

Text: Liza Jacobsson
Foto: Petter Sönnfors

 

Bild ovan: Jörgen Holm, Payam Khalili och Anders Kästel från Consalus