8 Mar
Nytt ansikte på Consalus - Oliver Holm, som nu arbetar med försäljning och marknadsföring både i Consalus och i familjeföretaget Harry Holms.

Full fart för Consalus

Att bygga ett vinnande team kan få en affärsidé att lyfta. I Inova-företaget Consalus möts medicinsk kompetens, tillverkningsspecialister och en erfaren projektledare från IT-branschen. Tillsammans erbjuder de vårdinnovationer en väg ut på marknaden.

2012 tog läkaren Payam Khalili, Jörgen Holm från tillverkaren Harry Holms AB och projektledaren Anders Kästel en plats i Inovas inkubator med innovationen Spatelomaten. Produkten erbjöd vården ett nytt, mer bakterieskyddat sätt att förvara träspatlar.

– Payam hade idén och funderade på att starta eget, men han hade ju även jobbet som läkare. Då vände han sig till Anders Kästel, som är civilekonom och systemvetare, och tillsammans bildade de ett bolag kring idén. Efter ett tag blev de tipsade om att kontakta oss på Harry Holms, eftersom vi bedriver tillverkning i rostfritt stål, och det var så allt började, berättar Jörgen Holm.

Ur kombinationen av de olika kompetenserna uppstod idén att göra något mer av samarbetet. Man bestämde sig då för att hitta ett sätt att ta till vara alla idéer som kan göra vården bättre. Lösningen blev Consalus där idébärare erbjuds ett sätt att kunna vara med och utveckla utan att behöva driva processen från idé till marknad. Innan idén tas under Consalus vingar genomförs ett noggrant screeningarbete av produkten där man både undersöker behov och marknad.

I dag fyra år senare, med Spatelomater i ett stort antal undersökningsrum på mer än 150 vårdinrättningar i Sverige, Norge och Holland, och med en rad nya vårdinnovationer på marknaden, börjar det ta fart för företaget.

– Vi har i dag ett gott samarbete med olika Innovationsslussar runt om i landet och det var bland annat så vi kom i kontakt med PEPaid, en produkt som redan väckt stort intresse, berättar Jörgen Holm.

Tog fart med hjälp av Consalus

PEPaid är ett andningsverktyg som lanserades hösten 2015. Sjukgymnasten Ingrid Loved har i samarbete med Västra Götalands Innovationssluss tagit fram hjälpmedlet som ska förbättra andningsfunktionen bland annat hos personer med kroniska lungsjukdomar. PEPaid har sedan tagits till marknaden med hjälp av Consalus.

– Vi har hunnit med att få ut 7000 PEPaid-förpackningar till ett internationellt läkemedelsbolag. Responsen på produkten har varit väldigt bra, både från företaget som köpt in produkten och från sjukgymnaster vars patienter använt hjälpmedlet, berättar Jörgen.

Consalus jobbar själv aktivt med att kunna nå ut till olika marknader för PEPaid.

PEPaid_consalus

PEPaid är den senaste vårdinnovationen som nått markanden med hjälp av Consalus.  

Nytt ansikte på Consalus

I höstas utökades Team Consalus på marknadssidan med 19-årige Oliver Holm. I somras tog han studenten från Thorén Business School, där han studerade ekonomi och marknadsföring. Kanske är det en kombination av hans utbildning och att han vuxit upp i en företagarfamilj som gjort att han i dag reser land och rike runt och marknadsintroducerar nya vårdinnovationer både inom Harry Holms och Consalus, har säljmöten och vill vara med och utveckla företaget. Oliver är son till Jörgen Holm och har familjeföretaget Harry Holms i Munkfors som sin bas.

Men att han skulle vara helt ny på jobbet är inte riktigt sant.

– Vi bor en kilometer från jobbet, så jag har spenderat en del tid här under min uppväxt tillsammans med pappa och farfar. Sen har jag jobbat en del somrar i produktionen så jag vet hur det går till, något som gjort att jag känner mig tryggare i att möta kunder som kanske vill utveckla en idé hos oss, berättar Oliver Holm.

I dag är hans huvudsakliga arbetsuppgifter att arbeta med försäljning och marknadsföring, där han med stöttning från olika personer blir allt mer bekväm i sin roll.

oliver_opbalte_consalus

Att åka på mässor och knyta nya kontakter är en av höjdpunkterna menar Oliver. Här visar han ett nytt operationsbälte i som även det nått markand med hjälp av Consalus.

– Många tror att jag kommer in i Consalus med bara pappas stöd, men jag får väldigt mycket stöd från andra. Jag har bland annat regelbunden stöttning från både Anders och Payam, något som är guld värt.

Nu hoppas Oliver kunna vara med och ta Consalus till nya höjder.

– I framtiden hoppas jag att Consalus ska expandera och att vi ska få ut våra produkter mer på den internationella marknaden. Att ge sig utanför Sverige med en produkt som är utvecklad för den svenska marknaden är en utmaning, eftersom den i vissa fall måste ändras och anpassas till en ny marknad med allt vad det innebär. Men det ser jag som en spännande process, avslutar Oliver.

 

Nyfiken på Consalus klicka här.

Vill du se filmen om hur allt började klicka här. 

 

Text & foto: Victoria Österberg