Inkubatorföretag i topp när SKAPA-priset delades ut

SKAPA-priset delades ut av Almi för 28:e året i rad och det blev storslam för Inovas inkubatorföretag som knep både första- och andraplatsen när tävlingen avgjordes i torsdags. Vann gjorde Hemcheck, vars affärsidé är ett hjälpmedel som gör att man direkt vid provtagningen kan hitta obrukbara blodprover innan de går iväg till analys. Consalus tog andraplatsen.

Annelie Brolinson, vd och delägare i Hemcheck, strålade efter att vinnarna meddelats.

– Det känns fantastiskt och väldigt energigivande! Vi befinner oss nu i ett skede där vi utvecklar prototypen och tack vare den här vinsten kommer vi att komma till produktion ännu snabbare, berättade Annelie.

Varje år tas omkring 26 biljarder blodprov i Europa och USA, varav 10 % upptäcks vara obrukbara när de kommer till analys och måste tas om. En procedur som kostar sjukvården såväl tid som pengar och dessutom skapar onödigt lidande för patienterna. Med Hemchecks lösning kan vårdpersonalen redan vid provtagningstillfället se om blodprovet är brukbart eller inte. Detta genom en häftstiftsliknande produkt som sätts direkt på provtagningsröret.

– Vi räknar med att ha en produkt på marknaden inom ett år så nu ligger allt fokus på produktutveckling. Jag jobbar även mycket med frågor kring vårt patent för tillfället, säger Annelie.

Prischecken på 30 000 kronor kommer att användas till just produktutveckling.

– Pengarna är öronmärkta för teknik och teknikutveckling. Det är ett välkommet tillskott som bland annat ska användas till att förbättra prototypen, säger Annelie.

Consalus tvåa

Andrapristagare blev det nyblivna inkubatorföretaget Consalus och deras produkt Spatelomaten. En innovation för hygienisk förvaring av träspatlar i undersökningsrum på vårdcentraler och sjukhus.

– Vi är otroligt nöjda med produkten vi har fått fram och den positiva respons som vi har fått hittills. Pengarna (10 000 kr) kommer att gå till produktutveckling och marknadsföring, men även till utveckling av andra produkter inom vårdhygien, berättar Payam Khalili, specialistläkare på Centralsjukhuset i Karlstad och delägare i Consalus.

Företaget ägs och drivs även av Anders Kästel, projektledare i IT-branschen, samt Leif och Jörgen Holm på Harry Holms i Munkfors.

I år var ett tiotal företag nominerade till SKAPA-priset och enligt Malin Pfeiffer, innovationsrådgivare på Almi, var juryn helt eniga om pristagarna.

– Vi poängsätter bidragen på olika punkter, såsom till exempel marknad och innovationshöjd, och summerar därefter poängen, berättar Malin.

Johan Engström, ledamot i Inovas styrelse, fanns också på plats.

– Att Hemcheck och Consalus tar hem första- och andrapriset visar att vi har hög kvalité på de företag som finns i Inovas inkubator.

Innovationer med anknytning till vården menar han är vanligare på de orter som har ett Universitetssjukhus och tycker därför att det är mycket positivt att dessa idéer växt och utvecklats just här i Värmland.

– Det är två verkligt intressanta idéer med mycket stor potential.

Vinnaren går vidare till den nationella finalen på Tekniska mässan i Stockholm den 11 oktober.

Läs även artiklar i NWT » och VF ».

Se inslag på TV4 ».

Text: Pauline Eriksson