31 Maj
Daniel Abrahamberg, Emilie Johansson och Mats Löfberg från Speakify fick ta emot Utvecklingspriset. rn

Inova-företag tog hem SKAPA-pris

I dag utsågs länsvinnarna av Sveriges största innovationspris som delas ut av stiftelsen SKAPA i samarbete med Almi Företagspartner Värmland. Inova-företag knep både Utvecklingspriset och Framtidens Innovatörspris!

SKAPA utvecklingsstipendium ska ge stöd till innovatörer i ett tidigt skede så att de kan utveckla sina idéer. Det är 32:e gången i rad som priset delas ut. Den här gången var det dags för Speakify, ett av Inovas tillväxtföretag, att motta blommor och prischeck på 15 000 kronor under en prisceremoni hos Landshövding Kenneth Johansson på residenset i Karlstad. Speakify har utvecklat ett digitalt språkinlärningsverktyg som ger nyanlända möjligheten att snabbare komma in i vardagssvenskan. ISA-deltagarna Klaid Talisaar och Olle Claesson fick ta emot Framtidens Innovatörspris för sin digitala lösning Infid, som ska hjälpa konsumenter att samla information på nätet för att kunna göra sina inköp lokalt.

– Vi är otroligt glada över att ta emot SKAPA-priset. Detta är verkligen en kvalitetsstämpel på Infids tjänster och vi både hoppas och tror att fler får upp ögonen för att handla lokalt säger Olle Claesson, Infid.

Infid_1

Olle Claesson och Klaid Talisaar går just nu Inova Startup Accelerator, ISA. I dag vann de priset Framtidens Innovatörspris.

Men vinsten slutar inte här, Speakify kommer även få ytterligare 10 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond. Och under SKAPA-galan i höst avgörs den nationella tävlingen som kan ge Speakify ett ytterligare tillskott på en halv miljon kronor.

– Vi på Speakify är mycket glada och tacksamma över att bli Värmlands länsfinalister i SKAPA Utvecklingspris! Vårt digitala språkverktyg ligger helt rätt i tiden och den här utmärkelsen kan göra att vi får den uppmärksamheten som behövs för att göra nytta när det gäller integrationsfrågor säger Mats Löfberg, projektledare hos Speakify.

Spaekify-2

Som länsfinalister kommer Speakify vara med och tävla i den nationella tävlingen där de kan vinna ytterligare en halv miljon kronor.

Juryns motiveringar:

Speakify  länsvinnare av SKAPA Utvecklingspris

Priset tilldelas ett team som under flera år har utvecklat en applikation med global potential. De har redan från starten identifierat ett behov som nu på senare tid har blivit högaktuellt. Verbal kommunikation är högst väsentligt då det gäller att kunna ta emot och integrera nyanlända i vårt samhälle. Den vinnande innovationen bidrar i högsta grad till att underlätta denna process och gör det på ett snabbt och pedagogiskt sätt till nytta för såväl den enskilda människan såväl som för utvecklingen i Värmland.

Infid länsvinnare av SKAPA Framtidens Innovatör.

Detta pris tilldelas ett team som genom en stark bakgrund inom marknadsföring och försäljning har sett ett behov inom detaljhandeln. En allt hårdnande konkurrens mellan mindre lokala butiker och e-handel gör det svårt för de lokala butikerna att nå ut till nya och befintliga kunder på ett effektivt sätt. Teamets lösning på detta hjälper slutkunden att samla den information som behövs för att kunna köpa de produkter man behöver i en fysisk butik i närområdet. Lösningen har stort fokus på ett lokalt engagemang, men har också en stor potential att kunna spridas till andra regioner.

Juryn för utnämnande av SKAPA-pristagarna i Värmland består av representanter från det regionala innovationsstödsystemet.

Om SKAPA-priset

SKAPA Utvecklingsstipendium är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Alla sökande deltar först i en regional tävling där vinnarna får ett länspris. Länspristagarna går sedan vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPA-galan i oktober. Då utdelas över en miljon kronor.
Bakom Stiftelsen SKAPA står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond, Tillväxtverket och Patent- och registreringsverket.

 

Text & foto: Victoria Österberg