19 Feb
”Alla vi som jobbar med det här är på olika sätt besjälade i att spara energi” säger Adam Fjaestad, vd för SoletAer. På kort tid har Adam och hans team gjort en fantastisk resa från en innovation till en färdig solvärmepump redo för världsmarknaden.

Klimatsmart värmekälla finns i Arvika

Allt mer av den energi vi gör av med i hushållen går åt till att värma upp vårt vatten. Men tänk om du kunde få två av tre duschar direkt från solen? Teknikföretaget SoletAer gör det möjligt. Genom att kombinera en solfångare med en inbyggd värmepump kan man enkelt värma vatten utan att belasta miljön eller plånboken.

– De vi framför allt vänder oss till är husägare med direktverkande el som värmekälla. De saknar ofta alternativ och elräkningen kan bli dyr, säger Adam Fjaestad, vd på SoletAer.

Efter två år som ett av Inovas tillväxtföretag är det nu dags för SoletAer att testa vingarnas bärkraft. Med flera tunga investerare i ryggen står nu den stora marknaden för dörren.

– Det stöd vi har haft av Inova har varit ovärderligt. Att få kontakt med möjliga finansiärer har varit viktigt, men det som har betytt mest är den juridiska hjälpen som har fått ordning på våra avtal. Det ökade vår trovärdighet och möjliggjorde att Energimyndigheten kunde gå in med lån, en förutsättning för vår verksamhetsutveckling, säger Adam.

Tekniken bakom är relativ enkel. SoletAer fästs på en solig husvägg och kopplas sedan till befintlig elberedare. Produkten består av två delar en så kallad termosifondel och en värmepumpsdel. När solen skiner värmer termosifonen vattnet helt utan el. Vintertid hjälper värmepumpen till. Under ett års tid har SoletAer haft testprodukter ute i landet. Och resultaten är goda.

– De generella problem man har med solinstallationer är att de måste vara stora och att de inte funkar när det är snöigt ute. Det har vi fixat genom att hänga produkten på en vägg samtidigt som tekniken inte står och faller med solen, berättar Adam.

Gratis vatten från solen

Under hela sitt yrkesliv har han arbetat med att spara energi. Från början med kylskåp och åren innan Adam startade eget på Thermia med värmepumpar. Att energieffektivisera har blivit ett kall. Idén att bygga en solfångare i kombination med en värmepump klurade han på en bra stund innan han hittade rätt team och startade ett labb. Med tre studenter från Karlstads universitet och stöd från Glava Energy Center togs de första prototyperna fram.

I dag, drygt två år senare, är företaget inne på sin sjätte generation och under 2015 kommer SoletAer att finnas på marknaden.

– Varmvattnet är ofta en stor del av energikostnaderna. Många har installerat en luftvärmepump för att sänka sina värmekostnader, kanske isolerat vinden och bytt alla fönster. Då känns bra att även kunna få gratis vatten från solen, säger Adam.
Soletaer5a

Med hjälp av två kopparrör, där den ena är utformad efter samma teknik som solvärmepumpen, illustrerar Adam Fjaestad på ett enkelt sätt hur man med SoletAer alstrar mer värme ur en redan befintlig värmekälla och utan att använda el. Demonstrationen är ett sätt att visa upp produktens kapacitet för kunder och andra intresserade på bland annat mässor.

Trovärdighet och ekonomisk stabilitet

Sedan några månader tillbaka huserar SoletAer i nya lokaler strax utanför Arvika. Här finns en egen produktionsdel, där utveckling och konstruktion sker sida vid sida. Det är en förutsättning för att ha kontroll när tekniken ska förfinas. Förutom fler kvadratmeter har företaget på kort tid även vuxit i pengar och personal. Det tidigare studentteamet är i dag tolv anställda, med stor bredd i erfarenheter och kompetens. År 2013 och en bit in i utvecklingsprocessen tog SoletAer för första gången in externt kapital, ett strategiskt drag som Adam tror har ökat produktens trovärdighet och företagets ekonomiska stabilitet.

– Vi började med att finansiera oss själva genom olika konsultuppdrag och jobbade med vår produkt mellan uppdragen. Jag är glad över att vi lät oss komma en bit. Genom att först testa tekniken och marknaden, kunde vi i nästa steg formulera en genomtänkt affärsplan vilket i sin tur har gjort att investerare har vågat komma in samtidigt som vi inte har behövt ge upp en så stor del av bolaget, berättar Adam.

Under det kommande året väntar en bred lansering. Målet är att nå fyra procent av Europas elkonsumenter.

– Lyckas vi med det kommer vi tillsammans att spara in en energimängd som motsvarar en svensk kärnreaktor. Det är väldigt häftigt, tycker jag.

 

Inova om SoletAer

”Adam och hans team har gjort ett imponerande jobb under den tid de har varit tillväxtföretag på Inova. Företaget är på många sätt ett skolboksexempel på hur vår verksamhet fungerar. SoletAer har haft en enorm utveckling, både ekonomiskt och organiskt. Adam kom till oss med ett studentteam, ett labb och en innovation och i dag är SoletAer flygfärdiga. Solvärmepumpens resa har varit väldigt rolig och inspirerande att följa” säger Britt Lööv, verksamhetsledare på Inova.

 

Snabbfakta om Adam Fjaestad

Ålder: 47

Bor: i Arvika

Gör på fritiden:
Anlägger en trädgård, staplar ved eller springer

Då var det roligt att vara företagare:
När investerarna gav oss sitt förtroende och visade att de trodde på produkten och oss

Då var det tungt att vara företagare:
Vi har inte haft det riktigt tungt ännu. Hoppas vi kommer överträffa säljprognosen så vi får det tungt att rampa upp produktionen.

Det här är SoletAer:
En aktiv solvärmepump som tar mindre än 1 m av din vägg men ger dig 2 av 3 duschar gratis.

Läs mer om SoletAer här 

Text & bild: Elma Pasalic