26 Mar
Magnus Albinsson och Marcus Norström delar sedan ett par veckor tillbaka uppdraget att föra MCS mot en etablering på marknaden.

Kompositmoduler redo för marknaden

Nu går Inovas tillväxtföretag Mobile Composite Solutions in i en ny fas. I dagarna installerades de första färdiga modulerna hos värmländska Tältvärlden på Hammarö. Med Magnus Albinsson som ny vd hoppas MCS ytterligare öka produktionstakten innan året är slut.

– Det här är ett bolag med stor potential. Utmaningen nu är att gasa lagom mycket och växa klokt, säger Magnus.

Sedan början på mars har han det operativa uppdraget att strukturera upp verksamheten och aktivt rikta fokus mot marknaden. Tjänsten som vd är tillsvidare på halvtid. Magnus lärde känna gänget bakom MCS genom Inova. Redan från start har han funnits med i bilden, tidigare som företagsrådgivare och sedan några veckor tillbaka som en självklar del i bolagsledningen. I samma veva axlade grundaren Marcus Norström rollen som utvecklingschef.

– Rollerna känns tydliga, jag ansvarar för det strategiska arbetet för att få in mer kapital, medan Marcus tar hand om produktionen i fabriken. Vi kompletterar varandra väldigt bra och jag tror att min kompetens kan bidra med mer stabilitet. Det i sin tur kommer leda till att vi ökar vår effektivitet ytterligare, menar Magnus.

MCS4_1

Värmländska Tältvärlden använder hallen som ett förråd för sina produkter. En kostnadseffektiv lösning för företaget i frågan, men också en viktig referenskund för MCS som ger möjligheter till utveckling av slutprodukten. 

Produktion i fokus

Den första kunden är redan i hamn, ett viktigt steg mot en större marknad men också ett bevis på att innovationen verkligen fungerar. Går allt enligt planerna är tanken att börja producerar i större skala för att så småningom kunna köpa in ett nytt verktyg som ska effektivisera och underlätta arbetet. Isolerade kompositmoduler, utformade som delar av ett båtskorv, tillverkas lokalt på MCS:s fabrik på Mörmon på Hammarö. I december förra året slog man upp portarna till verksamheten som hittills har gått över förväntan.

– I höstas blev vi beviljade ett lån från Almi och hamnade vid ett vägskäl. Antingen skulle vi använda pengarna för att generera ännu mera kapital, eller så skulle vi börja producera. Vi valde att producera och i dag känns det jättebra. Genom att ha en färdig produkt att testa mot riktiga kunder har vi också större möjligheter att utvecklas ytterligare, säger Magnus.

MCS1_1

MCS:s första hall är installerad hos företaget Tältvärlden på Hammarö. Under de kommande veckorna väntar flera visningar av konstruktionen för potentiella kunder. Här får representanter från Inova en genomgång av hur produkten är tänkt att fungera i skarpt läget.  

Billigare, effektivare och lönsammare

Modulerna är lätta att installera och underhålla. Konstruktionen kan användas till allt från lagerlokaler till fältsjukhus. Den står på en stålkonstruktion som garanterar att ytan är plan och byggnaden därmed riktigt stadig. Variationen är oändlig och kan anpassas till det mesta. En viktig lärdom från den första riktiga tillverkningen var bland annat att bygga alla paneler på samma sätt, så att form och funktion går ännu mer hand i hand. Just nu finns endast en storlek tillgänglig för försäljning, men målet är att på sikt även erbjuda en större variant. Hur allt faller ut beror nu på hur marknaden svarar på det aktuella utbudet.

– Vår styrka är att vi tillgodoser ett behov som redan finns men med ny och innovativ teknik. Vi behöver inte ändra på kundernas beteende, de kan fortsätta att agera på precis samma sätt men med hjälp av våra paneler kan den befintliga verksamheten bli billigare, effektivare och i slutändan även ännu lönsammare, säger Magnus.

Läs mer om MCS här

Text & bild: Elma Pasalic