5 Feb
Klas Olsson, kommunikationschef på Konsum Värmland beskriver samarbetet med värmländska företaget Adaptum som ett win-win samarbete.
– De har en unik affärsidé och vi jobbar gärna med lokala företag.

Konsum Värmland väljer Adaptum

Arvikaföretaget Adaptum har tagit fram ett unikt system för att effektivt och miljövänligt rengöra kyl-och frysdiskar. Företaget har sedan tidigare ett framgångsrikt samarbete med Konsum Värmland och vd Ulf Andersson ser ljust på framtiden.

– Målet är att vara en nationell spelare på det här området och nu börjar det lossna, säger han.

Adaptum har tagit fram ett patentsökt system där man med hjälp av varm ånga rengör hela kyl- och frysanläggningar. Något som genast minskar energiförbrukningen.

– Hälften av en butiks energikostnad ligger på kylan och butikerna står för fyra procent av hela Sveriges energiförbrukning. Efter vi rengjort en kyl eller frysdisk ser vi att man sänker temperaturen med en till sex grader utan att behöva tillföra ny energi, säger Ulf Andersson.

Sedan tidigare har företaget ett samarbete med Konsum Värmland och hittills har Adaptum gått igenom ett 20-tal av deras butiker. Samarbetet fortsätter i år och ytterligare ett tiotal butiker ska få en genomgång av sina kyl- och frysdiskar.

– Adaptum har en unik och enkel affärsidé och det är oftast de enklaste lösningarna som är de bästa, säger Klas Olsson, kommunikationschef på Konsum Värmland.

Det som händer i en kyl eller frysdisk är att det samlas damm och fibrer i diskens ventilationssystem. Det är detta som Adaptum tar bort med varm ånga.

– Sänker du temperaturen i en kyl eller frysdisk minskar du ju även matsvinnet och det är en annan fördel, säger Ulf Andersson.

Klas Olsson på Konsum Värmland förklarar att man gärna samarbetar med lokala företag, speciellt om de har en så bra affärsidé som Adaptum.

– De gör rent kyl och frysmöblerna fort och med utbildad personal som skärmar av disken under tiden. Vi märker av den minskade energiförbrukningen från dag ett och vi räknar med att få pengarna tillbaka på investeringen inom ett år, säger Klas Olsson.

Förutom en minskad energiförbrukning har Konsum Värmland minskat sitt matsvinn eftersom anläggningarna nu håller jämnare temperaturer.

– Vi får också en ökad livslängd på kyl och frysdiskarna och en ökad renlighet, konstaterar Klas Olsson.

– Vi har fått ett bra resultat av det arbete vi gjort i Konsum Värmlands butiker. Vi ser positivt på samarbetet med en så stor aktör i närområdet, säger Ulf Andersson.

Adaptum sitter sedan två år tillbaka i Inovas inkubator. Vd Ulf Andersson berättar att företagets mål är att vara en nationell spelare. Man håller på att bearbeta marknaden utanför länet och nu börjar det äntligen lossna.

– Det ser positivt ut enligt de indikationer som vi fått, säger Ulf Andersson.

Klas Olsson berättar att man på Konsum Värmland är mer än nöjd med samarbetet.

– Vi är övertygade om att det här kan bli något riktigt bra och marknaden är ju enorm. Det ska bli roligt att se dem växa, konstaterar Klas Olsson.

Läs mer om Adaptum här

Text & bild: Johanna Skoglund