5 Mar

Månadens företagare

Varje månad utser Bättre Affärer* ”Månadens Företagare”. De vill belysa och premiera entreprenörer som sticker ut. Vi säger grattis till Emelie Spjuth Svärd, som driver ESS foto och blev ”Månadens Företagare” i februari.

ESS foto är ett företag som inriktar sig på bröllops- familje- bostads- och företagsfotografering. Emelie startade det för två år sedan då hon drev det vid sidan av sitt heltidsjobb. Hon slutade dock att jobba för ett par månader sedan och satsade istället på fotograferandet.

Anette Rhudin, projektledare för Bättre Affärer, menar att Emelie tänker annorlunda än de traditionella fotograferna genom att till exempel inte vara bunden till en studio. Emelie åker istället, i stor utsträckning, ut till sina kunder och arbetar hos dem. Anette tycker också att Emelie lyckas förmedla mycket känslor med sina foton men att hon dessutom har viljan som krävs för att driva företag.

– Emelie är inte bara en kreatör utan hon är också väldigt affärsmässig. Genom att ha gått igenom flera processer, till exempel Drivhusets utbildning och nu Bättre Affärer, visar hon på att hon jobbar för att bli komplett som företagare, säger Anette.

Emelie kommer från Forshaga men har nyligen flyttat till ett hus utanför Karlstad med sin sambo Oscar. Hennes största intresse är foto och hon är glad över att kunna arbeta med det.

– Ett tips till de som funderar på att starta företag är att man ska arbeta med det man brinner för. Jag tror att det är då det går som allra bäst. Nu när jag får arbeta med mitt största intresse har jag aldrig ångest inför en ny arbetsvecka, vilket är fantastiskt. Ett annat tips är att sätta sig själv i centrum. Du är skådespelaren i ditt eget liv och man måste ta ansvar över sig själv, att man mår bra och hittar en balans i livet, säger Emelie.

Hon är tacksam över att ha involverat sig i Bättre Affärer och känner att hon har en bra stöttning i Anette Rhudin och Hanna Andersson som är projektassistent.

– Kvinnor som driver företag borde inte tveka en sekund på att höra av sig till Bättre Affärer. Projektet har gett mig ett stort affärsnätverk som jag inte hade tidigare. Det har resulterat i att det har fört mina affärer framåt. Jag har utvecklats som företagare och privatperson och jag tror att det var det här som gav mig modet till att satsa helhjärtat på min företagsidé. Det känns kul att bli utsedd till Månadens Företagare, det är extra roligt när andra visar att de gillar det jag gör, säger Emelie.

*Bättre Affärer är ett samarbetsprojekt mellan Inova, Drivhuset och Communicare. Projektet vänder sig till kvinnor som vill öka omsättningen och se sina företag växa.

Text: Liza Jacobsson
Foto: Emelie Spjuth Svärd