23 Okt
Under det senaste året har Patrik Stridsberg och hans kollegor på 3 Temp utvecklat en ny kaffemaskin som de hoppas ska ta världen med storm.

När varje kaffekopp räknas

Att tillreda kaffe är en konst. Det vet Patrik Stridsberg på 3Temp i Arvika, ett av de tillväxtföretag som får stöd av Inova. Tillsammans med fem kollegor utvecklar han kaffemaskiner utöver det vanliga.

– Det finns två saker som är heliga för de flesta människors morgonrutin, kaffet och morgontidningen. Det finns inget utrymme för att kompromissa med kvalitén på någon av dem, kanske allra minst på dagens första kopp, säger Patrik.

Och han har har bra koll på detta, han har nämligen både har kört ut morgontidningar till nyvakna läsare och servat kaffemaskiner på kontor runt om i länet.

År 1993 klev han in i kaffebranschen och trots några halvt lyckade utbrytningsförsök har han alltid återvänt. Tillsammans med kollegorna Jarl Nilson och Anders Eriksson gav han efter för passionen och startade företaget 3Temp med hjärtat och basen i den värmländska skogen. Tidigare erfarenheter från kaffemaskiner och teknisk service har Patrik med sig sedan tiden på Coffee Queen, där han en gång i tiden startade sin bana som CNC-operatör.

– Jag började dricka kaffe långt efter att jag började jobba med det. Det var först när jag skulle serva espressomaskiner som jag började smaka av för att kunna felsöka och justera smaker. Då upptäckte jag att kaffe faktiskt är mer än det som serveras från en kanna som stått på värmeplattan i en timme, berättar han.

En ny kaffemaskin

I dag är 3Temp på framfart. Kaffet blir allt viktigare och många betalar lite extra för en större upplevelse. Det här vill man ta vara på. Utöver att erbjuda konsulttjänster och sälja högklassiga kaffekvarnar till kaffebarer och restauranger, utvecklar företaget just nu en helt ny kaffemaskin som ska ta världen med storm. Exakt hur den ser ut och hur den kommer att fungera i praktiken är fortfarande en kär hemlighet.

– Vår styrka ligger i att vi känner marknaden och många av våra kunder. Alla inblandade har jobbat med kaffemaskiner under en lång tid och är bland de bästa i branschen. Sammantaget har vi den kompetens som krävs för att lyckas med uppdraget. Med våra produkter vill vi hjälpa baristor världen över att få kontroll över processen och därmed kunna servera lika gott kaffe varje gång, säger Patrik.

Tryggt och stabilt

Han är övertygad om att möjligheten att vara ett av Inovas tillväxtföretag ger stabilitet och skapar trygghet när allt annat gungar. Det betyder mycket att få gehör för sin företagsidé, inte minst för potentialen för att utvecklas som företagsledare. En roll som är svår att bemästra om man aldrig har tvingats leva den fullt ut.

– Vi har fått jättemycket nyttig input från Inova i vår företagsutveckling. Det betyder oerhört mycket att någon som inte är i kaffebranschen bekräftar våra idéer. Det är en avgörande del i att vi vågar satsa så stort som vi gör, säger han.

Långsiktig trygghet

Målet är att tillverka kaffemaskiner som kan spridas på världsmarknaden. Men också att skapa ett företag som håller många år framöver. Ett bolag på runt 30 välmående anställda, och ett jobb som alla längtar till är målen med den tid och engagemang gänget på 3Temp nu investerar.

– Jag har en son som har börjat intressera sig för kaffe och vi brukar testa olika sorter hemma vid köksbordet, han gillar det inte men vill gärna smaka ändå. Han är sex år, men tänk den dagen han vill bli en del av 3Temp – det ser jag fram emot att få uppleva, säger Patrik.

 

 

Snabbfakta om Patrik Stridsberg

Ålder: 40

Bor: Utanför Ystad

Gör på fritiden: Dricker kaffe och leker med barnen

Det här är 3 Temp: 3TEMP grundades i september 2013 av Patrik Stridsberg och Jarl Nilson. I november samma år kom en tredje partner in i företaget, Anders Eriksson. Tillsammans har vi över 30 års erfarenhet från design, mekanisk konstruktion, elektronisk konstruktion, teknisk service, eftermarknad, försäljning, utbildning, projektledning och kvalitetssäkring. Vårt huvudfokus är att utveckla, producera och sälja utrustning och konsulttjänster till kaffemaskins-industrin.

Då var det kul att vara företagare: Varje dag i lite över ett år nu!

Då var det tungt att vara företagare: Varje gång man ska betala ut lön och inser att en tusenlapp i månaden blir 84 000 kronor per år när man är sju anställda. Då kan det vara tungt.

 

Inova om 3 TEMP:

3Temp är ett mycket spännande företag som vi har stora förhoppningar på att de kommer att kunna växa på en global marknad. Teamet bakom företaget har bästa tänkbara fackkunskaper och är internationellt erkända i branschen, säger Britt Lööv, verksamhetsledare på Inova.

Läs mer om 3Temp här

Text & bild: Elma Pasalic