25 Sep
ISA-gänget hösten 2015. Karl Torgå, Joto Solutions, Su-Ping Burman, Pingwise, Maria Emmesjö Noaksson, Per Kilman, Joto Solutions, Martin Sundqvist, Skigrip, Alex Thelander, Drinor - Nordic Dritech, Olle Enocksson, Joto Solutions och Carl Romlin, Drinor - Nordic Dritech.

Ny omgång av Inova Startup Accelerator

Vårens pilotomgång av Inova Startup Accelerator (ISA) blev en succé – nu är det dags för nya entreprenörer att ta sig an 100 dagar fyllda med verktygen för att utveckla sina egna affärsidéer.
– Utifrån hur bra vårens pilotomgång blev så är förväntningarna ännu högre nu, säger Leila Andersson, projektledare för ISA.

Den här veckan startade 100 nya dagar av Inova Startup Accelerator (ISA). Projektet där entreprenörer får handledning i företagande, samtidigt som de aktivt arbetar med att utveckla sina egna affärsidéer. Under våren genomfördes pilotomgången av projektet ISA. Ett uppskattat projekt som gav mersmak.

– Första omgången av ISA var en otrolig framgång. Det hände så mycket, både med deltagarna själva och deras affärsidéer. Det är jättespännande att följa deras utveckling, säger Leila Andersson.

ISA_leila

Nu är ISA i full gång. Här syns ISA:s projektledare Leila Andersson tillsammans med Su-Ping Burman, Pingwise, och Alex Thelander, Drinor – Nordic Dritech.

Nu är det dags för ISA:s andra omgång. Under hösten kommer fem case med olika idéer och bakgrund att spendera mycket tid tillsammans på Innovation Park och förväntningarna är höga.

– Jag hoppas att ISA ska hjälpa mig att slipa mitt erbjudande, bredda mitt kontaktnät och jobba fram en vinnande affärsmodell och en försäljningsstrategi, säger ISA-deltagaren Su-Ping Burman.
ISA jobbar med hela processen, från kundjakt till företagsstart. Under programmets gång knådas affärsidéen tillsammans med externa proffs inom sina områden. Entreprenörerna erbjuds stöd genom hela processen av personer som dagligen arbetar med dessa frågor i näringslivet.

– Vi har så många olika vägar vi kan ta med vår idé. Vi hörde talas om ISA och valde att söka, kanske framförallt för att få hjälp med strategiska beslut, berättar Per Kilman, som deltar i ISA tillsammans med sina två kollegor Olle Enocksson och Karl Torgå från Joto Solutions.

ISA_2

 Måndagen 21 september var det dags för de fem case som blivit uttagna att delta i ISA att inleda sina 100 dagar. 

Först ut – kundjakt
ISA är uppbyggt på fyra faser där kundjakt utgör den största delen och det är där deltagarna får börja sina 100 dagar. Utöver kundjakt kommer de även ägna tid åt företagsstart, finansieringstaktik och företagsstrategi.

– Ofta vågar man inte träffa kunden innan man har planerat färdigt, eller är i det närmaste färdig med sin lösning. Men tack vare ISA knuffar vi ut entreprenörerna och prata med potentiella kunder vilket har visat sig vara en stor tillgång när de ska utveckla sin affärsmodell, eftersom de då kan göra det i samarbete med kunderna, säger Leila Andersson.

För att få en plats i ISA har alla deltagande entreprenörer genomfört både ett genrep och en audition där de pitchat sina idéer för en extern jury. Där har de blivit bedömda utifrån dels entreprenörerna bakom idén såväl som tillväxtpotential.

ISA är en del i ett större EU-projekt och Swedbank i Karlstad är medfinansiär i projektet.

 

Det här är höstens fem case i Inova Startup Accelerator (ISA):

Su-Ping Burman, Pingwise, med behovsanpassade energieffektiva belysningssystem för utomhusbruk.

Carl Romlin och Alex Thelander, Drinor – Nordic Dritech, med ett projekt kring en marknadsrealisering av en flispress.

Martin Sundqvist, Skigrip, med ett redskap för styrketräning, specifik för ambitiösa längdskidåkare.

Per Kilman, Olle Enocksson och Karl Torgå, Joto Solutions, med en teknik som kan koka färskt vatten snabbt.

Maria Emmesjö Noaksson, med en ny kombination av klädesplagg och förpackning.

 

Swedbank_logo

 

Vill du veta mer om Inova Startup Accelerator (ISA) klicka här.

Text & bild Victoria Österberg