7 Okt

RAMP12 resulterade i investering

Att styra hemmets alla elektriska apparater med mobiltelefonen eller surfplattan låter som science fiction. Men den som var på RAMP förra året vet att det är precis vad Chillcore har på gång. Produkten som klarar av det här tilltalade både investerare och publik. Och nästa år finns den i butik.

Chillcores medverkan i RAMP förra året ledde till att många fick upp ögonen för en fantastisk produkt.

– När vi var med på RAMP hade vi inga finansiella möjligheter att gå från prototyp till produkt. Men i publiken satt en intresserad investerare. Vi träffades både en och två gånger. Tillslut blev han en av dem som nu har investerat i bolaget, säger Daniel Stenborg, vd på Chillcore.

Ett hus som sköter sig själv

I korthet utvecklar Chillcore en användarvänlig och prisvärd lösning som gör att användaren kan styra tv, ljud och hemmets olika typer av lampor eller elektronik via en app i surfplattan eller mobilen. Det går också att låta systemet sköta mycket på egen hand utifrån väder eller klockslag.

– Till exempel kan det sätta igång mysbelysningen så att en dimmer går igång lite lugnt i takt med att det blir mörkare. Blir det kallt ute kan bilens kupévärmare gå igång på vardagsmorgonen. Du kan strömma ut musik i huset, ställa in Spotify som väckarklocka, sätta på en film till barnen utan att springa ifrån maten. Du kan också kontrollera eluttaget för strykjärnet om du har åkt hemifrån eller få meddelande om du har glömt att stänga fönstren. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser, säger Daniel.

Internationell kompetens

I december förra året bildades det formella bolaget och i februari tog Chillcore plats i Inovas inkubator. Sedan dess har företaget fortsatt att utvecklat appen och jobbat för att komma ner i pris på hårdvaran. Chillcore har bland annat anlitat en doktorand i usability, användbarhet, men har också tagit in mjukvarukompetens från Indien, Finland och Thailand samt produktionsstöd från Spanien.

– Den största utmaningen är att få appen att bli så enkel som vi vill att den ska vara. Jag tar hellre bort häftig funktionalitet än att jag tummar på det. Det får inte bli svårt att förklara. I slutet av året kommer vi därför att lägga ut ett antal olika prototyper till olika testare, säger Daniel.

Ögonen styr i framtiden

Under nästa år kommer man kunna köpa Chillcores sytem i butik. Men Daniel ser fler möjligheter att vidareutveckla sin idé. Ytterligare ett steg är att bygga ett system för handikappade för att kunna styra vardagen.

– Det här är inte alls långt borta. Jag fick idén på RAMP när jag kom i kontakt med EyeGo och deras ögonstyrda rullstol. På samma sätt skulle man kunna styra sitt hus. Tänk att kunna byta tevekanal eller tända och släcka lampor med hjälp av ögonen. Det är en sådan sak som jag i hjärtat skulle vilja göra, säger Daniel.

Glöm inte att anmäla dig till årets RAMP. Det kan du göra här.

Text: Elin Björck