Sandra Wik mottog stipendium från Anders Wall

20-åriga Sandra Wik, grundare och VD för Cut and Drive, har tilldelats 2013 års Anders Wall-stipendium* för Ung Företagsamhet på 100 000 kronor. I måndags fick hon, som första värmlänning, ta emot stipendiet från Anders Wall vid en prisutdelningsceremoni på Kungliga Musikaliska Akademin i Stockholm.

Det satt femhundra personer från det svenska näringslivet i publiken när Sandra tog emot priset från Anders Wall och höll ett tacktal.

– Jag var galet nervös. När vi gick in på scenen började alla att applådera och jag fick gåshud. Jag ville gråta innan jag började prata eftersom de introducerade mig med så fina ord, säger en omtumlad Sandra Wik.

Hon är nu medlem i ”Wallumni”, ett nätverk för tidigare Anders Wall stipendiater. Medlemmarna träffas regelbundet och genomför bland annat internationella studieresor tillsammans. Anders Wall stiftelsen har sedan starten delat ut drygt 45 miljoner kronor i stipendier och bidrag.

Sandra var en av de medverkande i RAMP förra året. Hon var också med i dokumentärserien ”De som vågade” som Helena Wiktelius, affärsrådgivare på Inova, har producerat.

– Det är inte lätt att vara nitton år och bygga upp en affärsidé, det krävs mod och trygghet, men Sandra har lyckats med det. Hon har redan börjat förstå vad det är hon ska göra och vad hon kan ta hjälp med. Det är otroligt moget i den åldern. Hon är väl värd det här stipendiet, det är jätteroligt att hon uppmärksammas för det jobb hon gör, säger Helena.

Sandra är nöjd och tacksam över att ha deltagit i RAMP och i dokumentärserien.

– Efter att ha fått den stora äran att vara med i RAMP och ”De som vågade” har jag växt otroligt mycket som person. Det gav mig mer än vad jag trodde. Jag har fått in fler kunder än vad jag vågat hoppats på. Det är garanterat på grund av att jag har fått visa upp mig för massa nya personer, jobbat med mina svaga punkter och fått ett superbra stöd av många, framförallt från Helena, säger Sandra.

Sandra startade UF-företaget Cut and Drive när hon gick tredje året i gymnasiet. Hennes affärsidé bygger på att hon kommer till kunden istället för att kunden tar sig till henne. Efter studenten fortsatte hon att utveckla företaget och nu driver hon Cut and Drive som enskild firma. Hon har utarbetat konceptet Cut and Lunch där det finns möjlighet att köpa ett lunchpaket bestående av lunch och klippning på hotell Gustaf Fröding. Sandra planerar också för ett Cut and Fly där kunder ska erbjudas klippning och styling under flygresor.

– Nu ska jag använda pengarna till att starta ett aktiebolag. Jag vill också anställa någon. Min tanke är att det här ska bli så stort som möjligt, säger Sandra.

Text: Liza Jacobsson
Foto: Cecilia Österberg

*Anders Walls Stiftelser grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, landsbygdsutveckling, ung företagsamhet, internationella studier samt musik.