Spatelomaten känd efter RAMP

Om du var på RAMP förra året kommer du säkert ihåg företaget Consalus och uppfinningen Spatelomaten, automaten som gör vårdpersonalens träspatlar hygieniska. Nu har försäljningen tagit fart och nya avtal är på gång. Dessutom säljer Consalus ytterligare en produkt – Operationsbältet.

– Det som har hänt efter RAMP är att man känner till oss i Värmland. När vi ringer potentiella kunder vet de direkt vilka vi är och känner redan till produkten, säger Payam Khalili, läkare och uppfinnare till Spatelomaten.

Katalog och nyskrivet avtal

Nu är Spatelomaten på väg att bli en del av vardagen inom sjukvården. I ett nyskrivet avtal är det bestämt att Spatelomaten erbjuds som standardutrustning i alla nybyggda eller renoverade undersökningsrum i Värmland. Samtidigt har Consalus tagit steget in på den nationella arenan. Redan i dag går det att beställa Spatelomaten i inköpskataloger som riktar sig till flera av landstingen i landet. Och det finns stor potential. Bara i Sverige finns 16 300 undersökningsrum som ännu står utan Spatelomat.

– Det här känns lovande. Det är kul att landstingen ser värdet i vår produkt, som inte bara underlättar för personalen i vardagen, utan också kan minska bakteriespridningen, säger Payam.

Vårdpersonalens egna idéer

Payam och företaget Harry Holms har utvecklat den rostfria Spatelomaten. Tillsammans med Payams kompanjon Anders Kästel och Harry Holms AB bildades företaget Consalus. Affärsidén är att fånga upp idéer som förbättrar hygienen inifrån sjukvården, bra lösningar som användarna själva kommer på.

– Det är användarna i vården som ser vilka problem som finns och hur man kan lösa dem på ett enkelt och billigt sätt. Vi har faktiskt ett par nya produkter som är på väg in i företaget. Vi tror starkt på ett operationsbälte, som en operationssköterska på operationsavdelningen i Karlstad har tagit fram.

Nästa steg

Just nu jobbar Consalus med att ta fram ett anbud till en stor upphandling för landstingen i Dalarna, Sörmland, Uppsala, Västmanland, och Örebro.

– Nästa steg är att försöka ro upphandlingen i hamn. Med alla de saker vi har på gång tror vi att försäljningen kan ta fart. Lyckas vi så tror, och hoppas vi, på fördubblad försäljning redan inom ett halvår.

Glöm inte att anmäla dig till årets RAMP! Det kan du göra här.

Text: Elin Björck