18 Dec
”Med FielDo får både företag och kund all information om varje enskilt jobb samlad och lättillgänglig. Dessutom effektiviserar tjänsten det administrativa och gör det mycket enklare att fakturera” berättar Marwan Semaan, vd för Wermland Software och utvecklare av tjänsten FielDo.

Tillväxtföretag i samarbete med Samsung och med ny delägare

En enkel journal som effektiviserar arbetsgången och minimerar spilltiden för serviceföretag, så beskriver Marwan Semaan affärsidén bakom tjänsten FielDo.

– Det ger en ömsesidig trygghet genom hela processen, lika mycket för kunden som för den som utför uppdraget, säger han.

Som ett av Inovas tillväxtföretag är det nu dags för Wermland Software att ta nästa steg i utvecklingen.

– Nu väntar en bred lansering. Sedan ett tag tillbaka finns vår app i Samsung Knox utbud. Det känns jätteroligt, ler Marwan.

Efter många år inom flera ledande it-företag och allt som oftast på resande fot, längtade Marwan hem till en vardag i Värmland. Redan tidigt i karriären fanns tankar på att starta ett eget företag. När förutsättningarna blev de rätta valde han därför att satsa lokalt. Hans idé är sprungen ur ett behov han själv och familjen mötte dagligen när husrenoveringarna var igång och hantverkarna regelbundet var på besök. Arbetet var svårt att följa, kostnaderna krångliga att beräkna och tidsåtgången omöjlig att förutspå. Marwan upplevde läget som orimligt för alla.

Stora lån trots mängder att fakturera

– När jag pratade med förtagen berättade de om en ohållbar situation där de sällan hann skicka fakturor. Pappersarbetet var omfattande. Därför levde många på stora lån fast de egentligen hade hundratusentals kronor att hämta hem. De hann helt enkelt inte, berättar han. Här fanns en nöt att knäcka, någonting som inspirerade honom att äntligen våga ta klivet över till egen verksamhet.

Från kaos till koll

Våren 2013 startade han Wermland Software och ett halvår senare fick han möjlighet att bli ett av Inovas tillväxtföretag med det huvudsakliga uppdraget att utveckla och förfina appen FielDo. Tjänsten ska huvudsakligen fungera som ett verktyg för att följa alla delmoment som ska utföras inom ett visst önskat uppdrag. I appen finns all viktig information samlad, från företagets kontaktuppgifter och projektplanering till bilder och lägesrapporter hämtade direkt från varje enskild byggarbetsplats.

– Den hjälp jag har fått här på Inova har varit ovärderlig. Dels har jag i dag en stor kontaktyta, dels har jag via Inova knutit till mig ett jättebra team, säger han.

Nytt revolutionerande betalningssystem på gång

Och efter en intensiv arbetsperiod är några stora förändringar på gång. Marwan kommer att byta namn på bolaget till Red Poodle och Daniel Höglund, vd för företaget AffärsIT, går in som aktiv delägare. Han har en bred kompetens som entreprenör inom flera olika branscher och är mycket skicklig på att ro affärer i hamn. Ett område där Daniel har blivit framgångsrik är inom betal- och kassasystem, något som kommer bli viktigt för FielDo framöver.

– Tillsammans ska vi ta fram ett smidigt sätt att ta betalt för tjänsterna direkt i appen. Målet är att göra alla delar av affären enkla för alla berörda – arbetsledaren, utföraren och kunden. Jag är helt övertygad om att vår app kommer att kunna användas av flera olika verksamheter, allt från rena hantverkare till andra typer av serviceföretag till, exempel fastighetsskötare eller städbolag, säger Marwan.

 

Inova om FielDo

”Marwan Semaan är en erfaren entreprenör som får saker att hända. Han är mycket seriös och eftertänksam. Genom sitt sätt att driva företag bygger han förtroende och lägger grund för långsiktiga affärer. Vi på Inova är extra stolta över matchningen med Daniel Höglund som tidigare har suttit i Inovas styrelse. Jag är övertygad om att Marwan och Daniel kompletterar varandra riktigt bra och att partnerskapet kommer öka Red Poodles konkurrenskraft både hemma i Sverige och på den internationella marknaden” säger Britt Lööv, verksamhetsledare på Inova.

 

Snabbfakta om Marwan Semaan

Ålder: 47

Bor: Karlstad

Gör på fritiden:
Åker på solresor, gillar att sola och bada, dyker gärna och går runt i shorts dygnet runt. Skidor på vintern är roligt.

Då var det roligt att vara företagare:
Det bästa med att vara företagare är att kunna bestämma själv över sitt eget öde. Samtidigt är man en mångsysslare, man är vd, teknisk arkitekt, ekonom, projektledare, säljare, städare – allt.

Då var det tungt att vara företagare:
Det jobbigaste är att få ett stabilt kassaflöde. Man måste jaga hela tiden för att få ekonomin på plats och skapa en buffert för en hållbar ekonomisk plattform.

Det här är FielDo:
FielDo skapar transparens mellan kund, serviceföretag och personal ute i på fältet. Med FielDo kan kunden följa arbetet hemma, samtidigt som företagen kan använda verktyget för att på ett bättre sätt effektivisera strukturen och förbättra kommunikationen mellan kund och företag. Utöver detta förenklar tjänsten även hela den process som finns kring fakturering och bokföring.

Läs mer om FielDo här

Hitta FielDo på Samsung Knox Marketplace här

Text & bild: Elma Pasalic